Banoffee pie - banános-karamellás pite

Elkészítés: közepes | 26 cm forma

Keksz alap


Hozzávalók / 26 cm forma:

  • 25 dkg keksz darálva
  • 12 dkg olvasztott vaj

Elkészítés:

  • Az olvasztott vajat összekeverem a darált keksszel és egy 26 cm átmérőjű formába nyomkodom, melyet sütőpapírral béleltem ki. Körben kis peremet is készítek, hogy a karamell ne tudjon majd kifolyni. Hűtőbe teszem, míg elkészítem a karamell réteget.

Karamell réteg


Hozzávalók:

  • 12 dkg kristálycukor
  • 12 dkg vaj
  • 1 üveg sűrített tej (397g)

Elkészítés:

  • Egy vas serpenyőbe öntöm a cukrot és 1 evőkanál vizet locsolok rá. Takarék lángon elkezdem melegíteni, de nem kevergetem, csak néha megrázom a serpenyőt. Mikor már szépen olvad és elkezdett barnulni, akkor már megkeverem és ha teljesen felolvadt a cukor akkor hozzáadom a vajat.
  • Ha a vaj is szépen felolvadt, hozzáöntöm a sűrített tejet. Addig kevergetem, míg a vaj réteget teljesen beszívja és egyenletes karamellé válik. Az előkészített alapra öntöm a karamellt és hűtőbe teszem 1 órára.

Díszítés


Hozzávalók:

  • 5 banán
  • 300 ml tejszín + 2 evőkanál porcukor
  • csokireszelék

Elkészítés:

  • A banánokat megtisztítom és karikákra vágom. A kihűlt karamell tetején körben kirakom a banánkarikákkal. A tejszínt a porcukorral felverem, habzsákba töltöm és tetszőlegesen kidíszítem a tetejét. Megszórom a csokireszelékkel és azonnal tálalom.

Tippek


  • Mikor a sűrített tejet hozzáadjuk a karamellhez, akkor a vaj a tetején lesz jó pár percig, míg el nem kezdi szépen beszívni. Kevergessük türelmesen, míg ki nem alakul az egyenletes borostyán krémes karamell.

További képek