Aranygaluska vaníliasodóval

Elkészítés: könnyű | 25x35 cm tepsi

Tészta


Hozzávalók / 25x35 cm tepsi:

  • 52 dkg finomliszt
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 5 dkg kristálycukor
  • 3 tojássárgája
  • 2,5 dl meleg tej
  • 1 csomag instant élesztő (7g)
  • 1 nagy citrom héja
  • 1 teáskanál vanília kivonat

Elkészítés:

  • A lisztet összekeverem a cukorral és rászórom az instant élesztőt. Közepén mélyedést alakítok ki és hozzáadom a tojássárgáját, tejet, vajat citrom héját és a vaníliát. Lisztezett deszkán átgyúrom a tésztát, és kelni hagyom 45 percet.
  • Kinyújtom kb 1 cm vastagra a tésztát és a legkisebb pogácsaszaggatómmal (3 cm) kiszaggatom. A tészta leeső részeit újra összegyúrom, kinyújtom és szaggatom.

Szóráshoz


Hozzávalók:

  • 20 dkg olvasztott vaj
  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg porcukor

Elkészítés:

  • A diót összekeverem a porcukorral, közben egy 25x35 cm tepsit sütőpapírral kibélelek. A darabokat egyenként az olvasztott vajba mártom és a tepsibe rakosgatom, egymástól kicsit távolabb.
  • Ha kiraktam végig, akkor megszórom a diós cukorral és folytatom a rétegezést míg el nem fogynak a darabok. Rászórom a maradék diót és 160°C-ra előmelegített sütőben szép barnára megsütöm.

Sodó


Hozzávalók:

  • 1l tej (2,8%)
  • 4 tojássárgája
  • 6 evőkanál kristálycukor (kb 12 dkg)
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 teáskanál vanília kivonat

Elkészítés:

  • A tojássárgáját, cukrot, keményítőt és a vaníliát kb 2 dl tejjel csomómentesre elkeverem. Hozzáadom a többi tejet és takaréklángon, folytonos kevergetés mellett kissé besűrítem.
  • Akkor jó, ha szépen bevonja egy kanál hátulját, nem pudingot főzök belőle. Átszűröm és egy kancsóba kiöntöm.

Tippek


  • A tészta nagyon jól viseli a hűtést, ha összegyúrtuk és csak másnap szeretnénk sütni, addig letakarva a hűtőben tarthatjuk a nyers tésztát.

További képek