Ananász torta

Elkészítés: közepes | 21 cm torta

Torta alap


Hozzávalók / 21 cm torta:

  • 3 tojás
  • 20 dkg barna nádcukor
  • 50 ml szirup a konzerv ananász levéből
  • 23 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 dl étolaj
  • 0,5 dl tej

Elkészítés:

  • A tojásokat szétválasztom, a fehérjét pici sóval keményre felverem.
  • A sárgáját a barna cukorral jól kikeverem és hozzáöntöm a tejet, olajat, szirupot.
  • Hozzászitálom a sütőport, lisztet és nagyon alaposan elkeverem.
  • A sütőt előmelegítem 160°C-ra és 21 cm sütőpapírozott tortaformába öntöm. Addig sütöm míg teljesen át nem sül a közepe is, ez kb 40-45perc. Tűpróbával ellenőrzöm. Kihűtöm.

Krém


Hozzávalók:

  • 1db kisebb friss ananász
  • 35 dkg konzerv ananász
  • 10 dkg porcukor
  • 5 dl tejszín
  • 2 csomag zselatin fix
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 teáskanál sárga ételfesték
  • 6-7 vajas keksz ledarálva

Elkészítés:

  • A konzerv ananászt leszűröm, 50 ml szirupos levet elteszek a piskótához, a többi ananászt a leve nélkül finomra turmixolom.
  • A tejszínt ízesítem a porcukorral és keményre felverem. Hozzáadom a mascarponét és belekeverem a leturmixolt konzerv ananászt.
  • Színezem az ételfestékkel és rászórom a zselatin fixet. Nagyon alaposan elkeverem. A krémet felhasználásig hűtőben tartom.
  • A friss ananászt megtisztítom, óvatosan levágom a szárát. Alaposan megmosom és megszárítom. Félreteszem.
  • Lemérek 20 dkg-ot a friss ananászból és simára turmixolom, félreteszem.

Összeállítás


  • A teljesen kihűlt piskótát három egyforma részre vágom. Tálra teszem és az alsó lapot megkenem a leturmixolt ananász felével.
  • Ezután egy adag krém következik majd egy újabb piskótalap. Ezt megkenem a maradék ananásszal, majd megkenem a krémmel és ráteszem a harmadik lapot.
  • A tortát körbekenem a krémmel egy kicsit félreteszek díszíteni.
  • A torta közepén egy kis mélyedést készítek és beleállítom az ananász megtisztított szárát.
  • Tetszés szerint dekorálom ki a tortát, szélét darált keksszel vonom be.

Tippek


  • A krém elkészítéséhez konzerv ananászt használjunk, mivel a friss ananászt nem fogja meg a zselatin. A friss ananászt a piskóta megkenésére vagy dekorálására kiválóan lehet használni.