
Ananász torta
Elkészítés: közepes | 21 cm torta
Elkészítés: közepes | 21 cm torta
Torta alap
Hozzávalók / 21 cm torta:
- 3 tojás
- 20 dkg barna nádcukor
- 50 ml szirup a konzerv ananász levéből
- 23 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 2 dl étolaj
- 0,5 dl tej
Elkészítés:
- A tojásokat szétválasztom, a fehérjét pici sóval keményre felverem.
- A sárgáját a barna cukorral jól kikeverem és hozzáöntöm a tejet, olajat, szirupot.
- Hozzászitálom a sütőport, lisztet és nagyon alaposan elkeverem.
- A sütőt előmelegítem 160°C-ra és 21 cm sütőpapírozott tortaformába öntöm. Addig sütöm míg teljesen át nem sül a közepe is, ez kb 40-45perc. Tűpróbával ellenőrzöm. Kihűtöm.
Krém
Hozzávalók:
- 1db kisebb friss ananász
- 35 dkg konzerv ananász
- 10 dkg porcukor
- 5 dl tejszín
- 2 csomag zselatin fix
- 25 dkg mascarpone
- 2 teáskanál sárga ételfesték
- 6-7 vajas keksz ledarálva
Elkészítés:
- A konzerv ananászt leszűröm, 50 ml szirupos levet elteszek a piskótához, a többi ananászt a leve nélkül finomra turmixolom.
- A tejszínt ízesítem a porcukorral és keményre felverem. Hozzáadom a mascarponét és belekeverem a leturmixolt konzerv ananászt.
- Színezem az ételfestékkel és rászórom a zselatin fixet. Nagyon alaposan elkeverem. A krémet felhasználásig hűtőben tartom.
- A friss ananászt megtisztítom, óvatosan levágom a szárát. Alaposan megmosom és megszárítom. Félreteszem.
- Lemérek 20 dkg-ot a friss ananászból és simára turmixolom, félreteszem.
Összeállítás
- A teljesen kihűlt piskótát három egyforma részre vágom. Tálra teszem és az alsó lapot megkenem a leturmixolt ananász felével.
- Ezután egy adag krém következik majd egy újabb piskótalap. Ezt megkenem a maradék ananásszal, majd megkenem a krémmel és ráteszem a harmadik lapot.
- A tortát körbekenem a krémmel egy kicsit félreteszek díszíteni.
- A torta közepén egy kis mélyedést készítek és beleállítom az ananász megtisztított szárát.
- Tetszés szerint dekorálom ki a tortát, szélét darált keksszel vonom be.
Tippek
- A krém elkészítéséhez konzerv ananászt használjunk, mivel a friss ananászt nem fogja meg a zselatin. A friss ananászt a piskóta megkenésére vagy dekorálására kiválóan lehet használni.