Piskóta sütési tippek

Alap piskótatekercs sütése

Az alap piskótatekercset én így készítem:

  • 1 tojás
  • 1 kanál liszt
  • 1 evőkanál cukor

Ezt a mennyiséget kell emelni, amekkora méretű tekercset szeretnénk. Ha kakaósat készítek akkor 1 kanál átszitált kakaóport teszek a tésztába, ekkor kicsit kevesebb lisztet teszek bele.

Alapvetően soha nem adok sütőport a sima piskótatekercs tésztájához mivel nem szükséges. Ha elég sok levegőt keverek a tojáskrémbe nagyon szép piskótatekercset kapok.

Érdemes a lisztet, kakaóport átszitálni és úgy adni a tojáshoz, mert könnyebb lesz az eredmény.

A tojásokat szétválasztom és figyelek arra, hogy a sárgájából egy csepp se menjen a fehérjébe mert akkor nem verődik fel. A fehérjéhez minden esetbe adok egy csipet sót, így keményebb lesz a hab. Szoba hőmérsékletű tojásokat használok.

A tojásokat mindig egyirányba keverem és ha kész rögtön megsütöm nem hagyom állni, mert akkor összeeshet.

A sütőt előmelegítem (alsó-felső sütést használok) és 180°C-on 10-12 percig sütöm.

Ha megsült a tekercset konyharuhára fektetem amit előzőleg megspricceltem kis vízzel. Lehúzom a sütőpapírt és gyorsan a konyharuhával együtt feltekerem és hagyom így kihűlni, utána töltöm.

Tojásfehérje és sárgája előkészítve
Tojásfehérje és sárgája előkészítve

Lehúzom a sütőpapírt, vízzel megspriccelt konyharuhára fektetem és rögtön felcsavarom.
Lehúzom a sütőpapírt, vízzel megspriccelt konyharuhára fektetem és rögtön felcsavarom.

Ha a konyharuhában hagyjuk kihűlni, ilyen szépen megtartja a formáját
Ha a konyharuhában hagyjuk kihűlni, ilyen szépen megtartja a formáját

Változatok

A torta alapokat ugyanígy készítem, csak a tortaforma aljára körbe teszek sütőpapírt, így könnyen ki tudom majd szedni a formából és egyenletesen fog felemelkedni.

Egy nagyobb tartalmasabb torta alapjához minimum 5-6 tojást szoktam használni. Ezekbe a tortákba jellemzően teszek egy kis vajat/olajat is (1 tojáshoz 1,5 dkg olvasztott vaj kell) a vajtól kicsit gazdagabb lesz az íze.

Ha szaftosabb tortát szeretnék akkor a vizes piskótát használom amihez csak annyit változtatok, hogy tojásonként 1 evőkanál vizet teszek a sárgájához.

Tehetünk a piskótába darált olajos magvakat is, ettől csak még gazdagabb lesz az íze, vagy használhatunk kakaóport/olvasztott csokoládét is.

Lazításképp, illetve térfogatnövelésképp lehet használni sütőport tojásonként kb 1g szükséges, tehát egy 5-6 tojásos tortához egy fél csomag.

Ha tortaformában sütöm az alapot akkor a sütési idő kb a duplájára nő. 180°C-on sütöm kb 20-25 percig, a sütőt nem szabad nyitogatni, mert akkor a torta összeesik.

Érdekes formájú piskóták

Nagyon szeretek piskótatekercset készíteni mert sokféleképp lehet használni.

A kedvenc formám a tekert piskóta, mert ez nagyon látványos tortát eredményez.

Ezt úgy készítem hogy sütök egy sima piskótát 7 tojásból:

  • 7 tojás
  • 7 evőkanál cukor
  • 7 evőkanál liszt

Fehérjét felverem pici sóval, sárgáját a cukorral fehéredésig aztán óvatosan összekeverem. Rászitálom a lisztet 2 adagban és óvatosan elkeverem. A legnagyobb tepsimben sütöm 180°C-on kb 12 percig.

Lehúzom a sütőpapírt és hagyom kihülni. Ezután vízszintesen 4 ugyanakkora hosszúságú csíkra vágom, tetszés szerinti krémmel megkenem és felcsavarom. Miután egyet felcsavartam a másik végére illesztem és azzal együtt tekerem tovább, így lesz egyre nagyobb a tekercs. Ez egy nagyon látványos felhasználási forma ami csak látszólag nehéz. A lényeg, hogy mérjük meg a tésztát és egyenletes méretűekre vágjuk, mert csak így lesz szép a tekercs.

A piskótát vízszintesen 4 csíkra vágom
A piskótát vízszintesen 4 csíkra vágom

Feltekerem a csíkokat egymásra
Feltekerem a csíkokat egymásra

Feltekert piskóta díszítés előtt
Feltekert piskóta díszítés előtt

Extra tipp

Ha nem tudjuk lehúzni a piskótáról szakadás nélkül a sütőpapírt, akkor vizezzük be és várjunk egy percet mert utána szépen le lehet húzni róla.

Még forrón bevizezem és várok egy percet, így már könnyen lejön a sütőpapír
Még forrón bevizezem és várok egy percet, így már könnyen lejön a sütőpapír